Ugradnja betonskih (behaton) ploča.Sve što trebate da znate!

U ranijim vremenima gotovo izvesno bilo je da betoniranje bude izbor pri odlučivanju:Čime prekriti spoljašnje površine?

Takvom izboru doprinosi činjenica da su drugi materijali ili bili nedostupni zbog vrlo malog broja fabrika koje su ih proizvodile ili skupi sto je bio najčešći slučaj.Ako odluka i ne bi pala na betoniranje prvi izbor bio je dekorativni kamen i slični materijali koji su garantovali čvrstinu i dugotrajnost.Betoniranje je samo po sebi bilo jednostavan proces sa materijalima široke potrošnje dostupni skoro svuda.Betonske ploče bile su nepoznanica pa im se zbog toga nije verovalo a i sama cena terala je na neki drugi izbor.

Medjutim nakon niza godina usavršavanja proizvodnje a i samim povećanjem broja proizvođača cena betonskih ploča dostigla je nivo za koji možemo reći da je pristupačan.Naravno cena se nikada nije i verovatno nikada neće poklopiti sa cenom betoniranja ali dodatne pogodnosti koje ugradnja betonskih ploča pruža presudno utiče na izbor.U daljem tekstu pokušaćemo da vas upoznamo sa svim pogodnostima ugradnje betonskih ploča i pomognemo vam da postanete klijent Markoni betona.

Laka i brza ugradnja

Sam proces ugradnje betonskih ploča nije komplikovan i ne zahteva neke određene veštine međutim,proces koji prethodi ugradnji a to je priprema i stabilizacija terena zahteva korišćenje određenih građevinskih mašina,iskustvo i posebnu organizaciju posla.Zato pripremu terena i samu ugradnju treba prepustiti profesionalcima.

S’obzirom da pripremu terena izvode građevinske mašine jasno je da taj deo posla biva vrlo brzo završen.Brzina ugradnje zavisi od komplikovanosti samog terena,no svakako je potrebno daleko manje vremena i daleko manje radne snage nego kao kod drugih načina pokrivanja spoljnih površina,primer betoniranje.

Dugotrajnost

Ono što svako može reći za betonske poločice,popularne behaton ploče,je to da vam rešavaju problem na dug vremenski period.Kod 90% klijenata Markoni betona javila se želja za dugotrajnim rešenjem i pre nego što su saznali više o karakteristikama behaton ploča koje se na kraju postavljaju kao logičan izbor.Najveći broj naših klijenata uklanja predhodnu podlogu koja nije ispunila očekivanja a to su svakako najčešće betonirane podloge.

Betoniranim podlogama se sem klasičnog betoniranja podrazumevaju i razne vrste kamenih podloga koje se betonom lepe za podlugu kao i štampani beton.I ako veoma privlačne u dekorativnom smislu betonirane podloge kao problem pokazuju pucanje i odvajanje što je slučaj sa betoniranjem ili lepljenjem kamena ili zastarevanje i gubljenje postojanosti kao što je slučaj sa štampanim betonom.Na sve to mora se uzeti u obzir i sama cena radova koja je takva da se za nju mora dobiti i dugotrajnost,što često i nije slučaj.

Behaton ploče u samom procesu proizvodnje trpe radnje koje im oduzimaju neke osobine koje poseduju drugi materijali za popločavanje a koje direktno utiču na njihovu dugotrajnost.

Same betonske ploče proizvode se od suvog betona čija se vlažnost dodatno gubi pod uticajem jako visokih vibracija i pritiska.Vibracije i pritisak takođe utiču na maksimalnu sabijenost betona što se ne može dobiti u drugim materijalima za popločavanje.Ovaj proces pokazuje i da se period sazrevanja samog betona dosta smanjuje tako da betonska ploča koja dolazi na ugradnju istog momenta spremna je da trpi velike terete.

Naravno sem što betonska ploča mora trpeti velike terete ona mora biti otporna i na druge spoljne uticaje kao što su habanje,veoma visoke ili niske temperature i so koja se često nanosi putem automobilskih guma u zimskim periodima.

Na behaton pločama ovi problemi rešeni su tako što se kao gazećoj površini dodaje sloj materijala debljine od 1 – 2 cm koji je sitniji,znatno jače marke betona i u koji se ubacuju aditivi koji sprečava uticaj soli kao i aditiv koji sprečava prodiranje vode u donji sloj.

Betonski element izrađen ovakvim procesom čija je površina mala poseduje mogućnost da prihvati veoma veliku silu a da se pritome ne polomi.Betonske ploče su fizički povezane peskom koji omogućava da ploče pri napadu tereta “rade” (pomeraju se) tako da svaka ploča pojedinačno prihvata teret.

Ovo je jedna i od glavnih prednosti površina koje su pokrivene betonskim pločama.Betonirane površine ili površine koje su učvršćene betonom svojom celokupnom površinom prihvataju napad tereta što prouzrokuje vrlo lako pucanje.Na takve površine znatan uticaj ima ne samo napad sile odozgo već i promena konfiguracije terena ispod površine.

Naravno promena konfiguracije terena (pomeranje zemlje) ne može uticati na površinu pokrivenu betonskim pločama u onoj meri kao na površine koje su betonirane ili ugrađene u beton.

Bez obzira na to u firmi Markoni beton veoma posebnu pažnju posvećujemo stabilizaciji zemlje i pripremi terena koji je proces o kome više možete pročitati ovde.

Dobro pripremljen teren tj. kvalitetna stabilizacija zemlje garantuje nepromenjenost konfiguracije popločane površine.Najčešći problem kod površina prekrivenih betonskim pločama je promena konfiguracije usled loše stabilizacije zemlje.Ploča sama po sebi usled raznih spoljnih uticaja ostaje ne promenjena.

Iz svih navedenih činjenica može se zaključiti da je daleko dugotrajnije pa tako i daleko jeftinije pokrivanje površine betonskim pločama nego drugim vrstama materijala.

Veliki izbor oblika i boja

Spoljašne površine zbog malog izbora mogućnosti pokrivanja znaju biti veoma monotone.Veoma često kao dekorativni izbor bivaju travnate površine,rastinje,drveće ili neki betonski elementi dekorativne namene u kombinaciji sa betonskim pločama.Raznovrsni oblici betonskih ploča kao i veliki izbor boja nude nam mogućnost raznih kombinacija koje doprinose faktoru dekoracije.

U svrhu brzog i lakog izbora za sve naše klijente kreirali smo idejnu galeriju koju možete posetiti ovde.Odabirom neke od ponuđenih ideja ili pak kreiranjem neke vaše lične ideje lakše se uplivava u ostale radove.

Održavanje

Da su betonske ploče najzahvalniji elementi za pokrivanje spoljnih površina dokazuje neverovatno lako održavanje.Nakon veoma kratkog perioda posle ugradnje betonske ploče mogu se najnormalnije prati vodom pod pritiskom.Fugne između ploča nakon određenog vremena mogu se pod pritiskom vode izbaciti i zamentiti novim peskom što će u potpunosti osvežiti površinu.

Čak i kada se zbog pomeranja zemlje prirodno ili usled delovanja izuzetno velikih i robusnih tereta konfiguracija površine promeni,nastanu udubljenja,prepravke se mogu izvršiti veoma brzo i lako.Kako ploče nisu povezane,izbijanjem peska vrlo lako mogu se podići na samo onom mestu gde je potrebno izvršiti prepravku.Nakon saniranja tj. dodatne stabilizacije (tamponiranja) ploče se uredno vraćaju bez ikakvih tragova.

Ova osobina površina prekrivenih betonskim pločama izuzetno je bitna onim klijentima koji unapred znaju da će u budućnosti ispod popločane površine biti iskopavanja usled primera radi provlačenja,gasa,telefonskih kablova i drugih podzemnih elementa.U tim slučajevima se otklanjanjem betonskih ploča vrlo brzo dolazi do zemljanje površine na kojoj se radi iskop.Proces vraćanja ploča je već poznat.

Da rezimiramo osnovne prednosti i karakteristike površina pokrivenih betonskim pločama:

-Laka i brza ugradnja

-Dugotrajnost

-Veliki izbor dezena i oblika

-Lako održavanje

Ukoliko ste još uvek u nedoumnici da li su betonske ploče pravo rešenje za vas kontaktirajte nas i upoznajte nas sa vašim potrebama.